Κυπριανού(ο ηγέτης του ΑΚΕΛ):Καταστροφή η παραμονή της Κύπρου στο ευρώ

Υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ τάσσεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με συνέντευξή του στο Real.gr, λίγα 24ωρα πριν η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του αποφασίσει επί του θέματος.

«Παραμονή στο Μνημόνιο θα σήμαινε καταστροφή για την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο στο σύνολό της» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Α. Κυπριανού. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ ενός μετώπου με κυβερνητική προοπτική με δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όπως ο Νικόλαος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας, ενώ επιμένει σε δημοψήφισμα.

Θεωρείτε ότι η καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup στις 19 Mαρτίου στη Βουλή, ήταν καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις; Αν τότε οι βουλευτές της Κύπρου έλεγαν ναι, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση σήμερα;

Σε καμία περίπτωση και θεωρώ ότι είναι μια αστήρικτη κατηγορία σε βάρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με την τρόικα ξεκαθαρίστηκε ότι εκείνη η απόφαση αν στηριζόταν από την πλειοψηφία στη Βουλή θα ήταν απλώς μια απόφαση μεταβατική. Ο τελικός τους στόχος ήταν από την αρχή να προχωρήσουμε σε αυτό που γίνεται σήμερα. Εκείνη η απόφαση απλώς επιτάχυνε τη διαδικασία bail-in, της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.

Θέλω να παραδεχτώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάντοτε μια ευρηματικότητα σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση εύηχων λέξεων, για να ερμηνεύσει αποφάσεις οι οποίες είναι καταστροφικές για τις διάφορες χώρες. Σε αυτή την περίπτωση ανακάλυψαν τη λέξη «εξυγίανση» που δεν αντικατοπτρίζει καθόλου αυτό που έγινε.

Είχε προβλήματα ο τραπεζικός τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Επρεπε να ληφθούν μέτρα; Η πρόνοια που υπήρχε στο μνημόνιο του Νοέμβρη, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια ήταν ότι αυτά θα επιλύονταν σε μια πάροδο πέντε ετών. Αντί για αυτό προχώρησαν στη θεραπεία σοκ. Και αυτός ήταν ο στόχος τους εξαρχής.

Η συζήτηση για έξοδο από την Ευρωζώνη είναι ακόμη στο τραπέζι;

Σίγουρα είναι ένα από τα ενδεχόμενα το οποίο μελετούμε ως κόμμα. Είχα πει από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι εάν οι προτάσεις οι οποίες θα τεθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καταστροφικές για το νησί θα έπρεπε να σκεφτούμε όλα τα ενδεχόμενα. Να αποφασίσουμε με βάση τι είναι καλύτερο για τον Κυπριακό λαό και αυτό γίνεται σήμερα πολύ πιο επιτακτικό.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι όταν είχα διατυπώσει τη σκέψη η οποία είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς για το άτομό μου, σήμερα γίνεται αποδεκτή από μεγάλη μερίδα των πολιτικών προσώπων στο νησί.

Η προσωπική σας άποψη σε αυτό ποια είναι σήμερα;

Είναι δύσκολο να εκφράσω την προσωπική μου άποψη δημόσια από τη στιγμή που τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, αλλά θα έλεγα το εξής: Παραμονή στο μνημόνιο θα σήμαινε καταστροφική πορεία για την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο στο σύνολό της.

Εμεις θα καταθέσουμε την πρότασή μας και θα απαιτήσουμε ο Κυπριακός λαός να ενημερωθεί μέσα από μια αντικειμενική συζήτηση και να τοποθετηθεί. Οι όποιες αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν μπορεί λοιπόν να αποφασίζει ένας μικρός αριθμός πολιτικών προσώπων για το μέλλον δίχως να ακούσουμε και τη δική του την άποψη.

Δημοψήφισμα δηλαδή…

Απαιτούμε να πάμε σε δημοψήφισμα, ναι.

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα κοινό μέτωπο με άλλους πολιτικούς στην Κύπρο που έχουν ίδιες απόψεις , όπως για παράδειγμα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Λιλλήκα…

Σε όποια πρόταση καταλήξουμε να την θέσουμε ενώπιον και της ίδιας της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων και των προσώπων. Ναι, θέλουμε να διαμορφώσουμε μια συνεργασία, μια συμμαχία όσο το δυνατόν ευρύτερη για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη δική μας πρόταση. Ποιοι θα είναι αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστούμε; Θα φανεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν. Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν.

Η συνεργασία αυτή εκτιμάτε ότι θα πρέπει να έχει και κυβερνητική προοπτική;

Ναι και κυβερνητική προοπτική.

Θέτετε θέμα παραμονής του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πως ο ίδιος θα επιλέξει να αντιδράσει στην πρόταση μας. Εάν ο ίδιος σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και θελήσει να την εφαρμόσει, τότε θα συνεχίσει κανονικά τη θητεία του.

Πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες και στον τέως πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Αν μπορέσουν να τεκμηριώσουν μια συγκεκριμένη κατηγορία καλοδεχούμενοι. Δεν μπορούν να το τεκμηριώσουν με τις πολιτικές ευθύνες.

Το Κυπριακό είναι μια ευκαιρία να λυθεί τώρα;

Θεωρώ ότι η λύση του Κυπριακού μέσα σε αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν και οι οικονομικές δυσκολίες. Οχι όμως η όποια λύση. Λύση υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σωστή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.

Την ίδια ώρα εκφράζουμε και μια πολύ μεγάλη ανησυχία. Είναι προφανές ότι η Τουρκία θεωρεί ότι είναι μοναδική ευκαιρία τώρα με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα να μας επιβάλλει μια λύση όπως ευνοεί την ίδια και για αυτό χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, πριν ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λύσης, να επαναβεβαιωθεί το συμφωνημένο πλαίσιο και την ίδια στιγμή να δεσμευτεί η τουρκική πλευρά ότι οι προτάσεις που θα καταθέτει θα εντάσσονται σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο.

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η τρόικα να επιδιώξει να έχει λόγο και στα ενεργειακά αποθέματα;

Μας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο. Η διατύπωση που είχε η τρόικα και την υπέβαλε στην κυβέρνηση είχε απαράδεκτη διατύπωση. Ηθελε να αποφασίσει ένας διεθνής οίκος για τον εθνικό μας πλούτο. Μας προβληματίζει εάν υπάρχουν συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=228627&catID=11

Image

Σχολιάστε